Case

Overheidsorganisatie

De financiële functie moet niet langer drijven op ‘bloed, zweet en tranen’

Financiële medewerkers in een overheidsorganisatie wilden niet langer met bloed, zweet en tranen werken en voortdurend gaten op de afdeling dichtlopen. In plaats daarvan wilden ze werken in een goedlopende financiële functie, waar het plezierig toeven zou zijn. Daarnaast wilde men excelleren in het vakgebied, en bijdragen aan de doorontwikkeling van zowel de financiële functie als de gehele organisatie.

Aanpak van het HPFF-ontwikkelplan

Er werd, een dialoogdag belegd waar alle medewerkers van de financiële functie bij aanwezig waren. Tijdens deze dag kregen medewerkers en leidinggevenden de gelegenheid om met elkaar in discussie te gaan over de uitkomsten van onze vooraf uitgevoerde HPFF-diagnose.

Veel mogelijkheden om te verbeteren

In onderstaande figuur is de uitslag van onze diagnose weergegeven, hoever de financiële functie van deze overheidsorganisatie stond met betrekking tot de vijf HPFF-factoren. Aangezien alle HPFF-factoren min of meer op hetzelfde niveau lagen, waren er veel mogelijkheden om te verbeteren. Dit betekende dat goede, weloverwogen keuzes moesten worden gemaakt om aan de juiste verbeteracties prioriteit te geven.

Diagnose overheidsorganisaties

Welke obstakels op te ruimen voor men echt met HPFF aan de slag kan gaan

In een HPFF-ontwikkelplan moeten ook acties worden opgenomen die de belangrijkste obstakels (boven de 5,0 ) oplossen die het vormen van een HPFF in de weg staan.

De uitkomsten van onze diagnose van de obstakels bij deze organisatie.

De dialoog dag

Tijdens de dialoog dag waar alle financieel medewerkers bij aanwezig waren stonden tijdens drie discussieronden de volgende vragen centraal:

  • Ronde 1: Herkennen en erkennen jullie de HPFF-diagnoseresultaten?
  • Ronde 2: Hoe ziet jullie financiële functie eruit als die twee punten hoger zou scoren?
  • Ronde 3: Wat hebben jullie er dan aan gedaan om twee punten hoger te scoren?

De resultaten van de drie rondes werden samengevoegd in een ontwikkelplan voor de financiële functie . Hieronder enkele uitwerkingen als voorbeeld. Op dit moment is men bezig deze plannen verder uit te werken.

Gepubliceerd in het boek “High Performance Financiële Functie in de praktijk”.

Lees de hele case op de site van boek “High Performance Financiële Functie in de praktijk”