Ons verhaal

Geworteld in de financiële functie, nieuwsgierig naar de toekomst

Ons verhaal begint bij onze eigen ervaringen in de financiële functie. Jacques en Eelco zijn hun hele loopbaan werkzaam in de financiële functie in rollen als controller, projectleider, manager finance & control, coach of procesverbeteraar. André heeft er veel affiniteit mee: hij onderzoekt al langer trends in de financiële functie, leverde bijdragen over Beyond Budgeting, heeft in 2006 ‘de manager van de 21e eeuw’ al beschreven en was lange tijd verbonden aan Finance & Control-opleidingen.

In ons werk vragen we ons regelmatig af hoe het beter kan. Zoals menig professional. André’s onderzoek naar de high performance organisatie (HPO) deed bij Jacques en Eelco de vraag opborrelen: ‘wat betekent high performance voor de financiële functie?’. Hoe kan de financiële functie beter presteren, meer toegevoegde waarde leveren, en echt de business partner worden die het al jaren claimt te willen zijn? Die vraag hebben we André voorgelegd en dat heeft geresulteerd in een onderzoek aan welke factoren gewerkt moet worden om als financiële functie stappen vooruit te zetten. Indachtig het HPO gedachtegoed hebben we dat de high performance financiële functie, de HPFF, genoemd.

Een eigen onderzoeks- en adviesbureau

Finance Function R&D Center

Het onderzoek smaakte naar meer. In 2017 hebben we het het Finance Function R&D Center (kortweg FFR&D) opgericht. Als onderzoeks- en adviesbureau voor de financiële functie focussen wij ons op diagnose, verbetering en transformatie-advies voor leiders van de financiële functie en finance professionals die daaraan een bijdrage willen leveren.

Daartoe doen we zelf onderzoek en verifiëren we dat bij finance experts uit het werkveld. Zo willen we inzichten praktisch maken. Daarmee willen we finance professionals inspireren om vervolgens samen met hen hun functie en organisatie te verbeteren, zodanig dat de weg naar high performance een continue proces van de financiële functie is.

Diagnose en transformatie van financiële functies

Met ons eigen onderzoeks- en adviesbureau zetten we onze expertise breed in voor andere organisaties. Sommige organisaties reiken we inspiratie en bouwstenen aan rondom het inrichten van transformatie van de financiële functie. Die organisaties pakken het daarna zelf op (zie workshop / masterclass en diagnose). Voor andere organisaties begeleiden we de transformatie samen met HPFF-ambassadeurs uit de financiële functie die uiteindelijk alle faciliterende activiteiten oppakken (zie transformatie) .

Voor sommige organisatie vervullen we op interim-basis de rol van aanjager van verandering, de rol van transformatie manager of programmamanager transitie. Op weg naar high performance noemen we dat. Wij springen daar in waar de financiële functie hulp nodig bij hebt. Dat levert veel op. Een duidelijke strategie voor de financiële afdeling, een gericht verandertraject en meer tijd voor toegevoegde waarde activiteiten. Maar ook meer partnership met je interne klanten, enthousiaste medewerkers én aanzuigende werking van nieuwe medewerkers. Met onze begeleiding zetten we samen een professioneel resultaat neer.